Organismul este format din celule alcatuite din molecule, iar în interiorul moleculelor se gasesc electroni. Stresul oxidativ este o situatie în care molecule stabile în mod normal devin instabile prin pierderea unui electron. Acestea sunt denumite „radicali liberi” si au proprietatea de a ataca molecule pentru a „fura” un electron în plus. Consecintele existentei acestor radicali în corpurile noastre constau în faptul ca influenteaza procesul de îmbatrânire si modul în care îmbatrânim. De asemenea, slabesc sistemul imunitar. Acesti radicali liberi sunt produsi prin tot felul de evenimente zilnice, de exemplu expunerea la soare, fumatul, antrenament sportiv excesiv, poluantii din atmosfera, pentru a numi doar câtiva factori.
Singurul mod de a neutraliza acesti radicali liberi si de a minimiza procesul de oxidare consta în utilizarea antioxidantilor. O varietate de antioxidanti precum carotenoizii, flavonoizii, vitaminele si mineralele etc. trebuie sa functioneze sinergetic pentru a ne proteja celulele de distrugerea provocata de radicalii liberi.
Antioxidantii includ vitaminele C, E si beta-carotenul (o forma de vitamina A), precum si enzime ca superoxid dismutaza.